Baloghné Bóna Eszter, a székesfehérvári csoport elnökének vállalkozása, az EuroConsult Pályázati Szakértő Iroda 2004. óta uniós projektek megtervezésével és lebonyolításával foglalkozik.

 „Cégem alapító tagja a székesfehérvári AlbaBusiness BNI üzleti csoportnak. 2013. óta találkozom heti rendszerességgel a csoport tagjaival, és ez alatt az idő alatt kialakult az a bizalmi kapcsolat, hogy minden releváns üzleti lehetőséget a csoportom tagjainak közvetítek.

Néhány évvel ezelőtt már nyertünk pályázatot önkéntes központ kialakítására és működtetésére, így amikor 2017 tavaszán elolvastuk az újabb pályázati felhívást „Önkéntesség személyre szabva” címmel, kézenfekvő volt, hogy ebben részt kívánunk venni.

A projekt kidolgozásakor alapvető volt, hogy a megvalósítók a csoportom tagjai legyenek.”

Mi a projekt?

„3 éven keresztül 18 és 22 év közötti fiatalokat kell integrálnunk, akik nem tudnak, vagy nem akarnak a középiskola elvégzését követően tanulni, dolgozni, nem tudják, merre induljanak el a munka világában, nincs jövőképük, nincs pozitív támogató környezetük, ami segítené őket az útvesztőkben.

A projekt lényege ezen fiatalok megtalálása, felkarolása és a problémás élethelyzetükön való átsegítése. Önkéntes alapon különböző munkákkal ismerkedhetnek meg, szociális, egészségügyi, oktatási, vagy akár irodai környezetben, ahol kiválaszthatják, hogy melyik szakma tetszik nekik a legjobban, melyikben tudnák elképzelni a jövőjüket.

Ezt követően beiskolázzuk őket a választott szakma ismeretének elsajátítását biztosító tanfolyamra, az OKJ-s képzések mellett nyelveket tanulhatnak, informatikai ismereteiket mélyíthetik el, de akár jogosítványt is szerezhetnek – mindezt ingyenesen, mivel a projekt finanszírozza ezek elvégzését.

A megvalósítási struktúra alapötletét a BNI csoportok működése adta: minden feladathoz mentor-koordinátorok által irányított mentorokat kértünk fel a csoportból. Így képzési, toborzási, foglalkoztatási és szabadidős mentorok segítik a fiatalokat abban, hogy elvégezzék a tanfolyamot, eljárjanak munkatapasztalatot szerezni és a program során végig motiváltak maradjanak.

13 mentor végzi ezt a tevékenységet (köztük a BNI csoporttagoknak a családtagjai, feleségek és képzett felnőtt gyermekeik is), a BNI csoportunk többi tagja pedig a beszállítói feladatokat – egy nagy cégként – látja el, úgy mint:

projektmenedzsment, jogi tanácsadás, könyvelés, banki háttér biztosítása, képzések lebonyolítása, ingatlan bérbeadás, munkaruha készítés, informatikai eszközök biztosítása; nyomtatvány, irodaszer, élelmiszer, szálláshely biztosítása, csapatépítő programokhoz rendezvényszervezés, helyszín és játékok biztosítása; kiadványkészítéshez nyomdai tevékenység, könyvvizsgálat, mobilszolgáltatás, stb.

A projekt-tevékenységeket úgy terveztük meg, hogy abban minden BNI csoporttag megtalálja a számítását.

Ezen túlmenően kapcsolódni tudunk a székesfehérvári mentőállomás nagyszerű országos akciójához, amelyben az újraélesztés ismereteinek elsajátítását szeretnék minél több magyar felnőtt számára továbbadni. Mi vállalni tudjuk, hogy a projektben részt vevő több mint 100 fiatal számára lehetőséget biztosítunk a mentőállomás által szervezett képzésben való részvételre.

A projektelképzelést az EMMI támogatásra érdemesnek ítélte, és Európai Uniós forrásból 201 millió forinttal támogatta.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük