A tradicionális stratégiák ismerete hasznos, de nem mindig leszel velük sikeres. Minden jó Networking cikk kiemeli a névjegykártya fontosságát, hogy légy jó hallgatóság és öltözz az eseményhez, ám a hosszantartó pozitív benyomáshoz ennyi nem elég. A következő tanácsok talán szemben állnak eddigi nézeteiddel, de megfelelő használatukkal sikeresebbé válhatsz.

  1. Csak akkor adj, ha érdemes

A névjegykártyád tökéletes eszköz információk gyors átadására, de csak ha a megfelelő pillanatban használod. Először építsd fel a kapcsolatot. Hányszor értél vissza úgy egy Networking eseményről, hogy egy halom névjegykártyád van, de a rajtuk szereplő neveket nem tudod hova rakni? Ne aggódj, valószínűleg ők sem emlékeznek rád így sikeresen vesztegettétek egymás idejét. Szánj időt a beszélgetésre. Tegyél fel gondolatindító kérdéseket, és CSAK akkor nyújts névjegykártyát, ha egy hullámhosszon vagytok. Ne felejtsd: két igazi kapcsolat többet ér, mint száz felszínes.

  1. Dobd a két percest

Biztosan neked is van rövid, mindenre kitérő betanult szöveged, amit minden Networking találkozón előadsz. Néhány alkalom után azonban unottan, érdektelenül ismétled ugyanazokat az információkat. Ismerd meg a másik felet, a motivációit és a hátterét aztán döntsd el, milyen számára is releváns mondanivalód van. Az emberek nem akarnak mindent tudni rólad, csak azt, ami érdekes lehet számukra. Inkább mondj két jelentőségteljes mondatot, mint fecsegj két percig unalmasan. Ez a technika sokkal személyesebb és értékesebb beszélgetésekhez vezet.

  1. Szemkontaktus

Veled is előfordult már, hogy a személy, akivel beszélsz, a termet kémleli, keresve ki lesz a következő, akivel szóba elegyedik? Amellett, hogy téged zavarba hoz, saját személyének értékét is csökkenti. Figyelj arra, akivel éppen beszélgetsz, tartsd rajta a szemed, hallgasd meg amit mond, és derítsd ki milyen Networking céllal érkezett. Ha ez megvan, találj módot, hogyan segíthetnél neki, ezzel építve a kettőtök közötti kapcsolatot.

  1. Lépj ki a komfort zónádból

Ha barátokkal, kollégákkal érkeztél egy Networking eseményre az ugyan csökkenti a kezdeti kényelmetlenséget, ami esetleg felmerült benned, de gondolkodj: Azért jöttél, hogy olyanokkal töltsd a drága és hasznos idődet, akiket már ismersz? Ehelyett létesíts szemkontaktust valakivel és hívd oda a csoportodhoz. Egy kis beszélgetés után udvariasan távozz és indulj meg egy ismeretlen csoporthoz. Mivel egy Networking eseményen vagy mások is keresik a társaságod, így könnyen odaverődhetsz bárkihez. Az első lépés a legnehezebb, ezért ha kész vagy kezdeményezni azt a körülötted lévők is értékelni fogják.

 

Érdemes kilépni a komfortzónánkból, és meglátni a lehetőséget a networkingben és az az által szerezhető kapcsolatokban, amelyek később akár a vállalkozásunkra és partnerségeinkre, akár pedig a magánéletünkre is hatással lehetnek.„– mondta Ferling József, a BNI® kommunikációs igazgatója. – ”Ne úgy gondoljunk egy networking eseményre, mint a személyesen megvalósítható hideghívások helyszínére. Ne eladni akarjunk, hanem ismerkedni, megismerni másokat, hisz ez a legjobb alkalom a kapcsolati tőkénk több fővel való bővítésére.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük