Állj meg egy pillanatra! „Mit csinálok épp a vállalkozásomban, és miért csinálom ezt?” – Képzeld el, hogy felteszed magadnak ezt a kérdést minden tevékenységed megkezdése előtt. Persze bizonyos esetekben, mint például a fogmosás, fürdés vagy étkezés a válasz elég egyértelmű. De mi a helyzet az üzleti aktivitásokkal? A zsongást és a dübörgést sokszor nagyon kevés választja el egymástól. Azaz nem mindig van szükség nagy változtatásokra ahhoz, hogy újra megtaláld a saját ritmusod. Elég csak a „Miért?” kérdésre megtalálnod a választ.

Mindegy, hogy könyvelő vagy mérnök vagy, nem számít. Egyáltalán nem! Ami számít, hogy miért kelsz fel reggel és mész dolgozni. Nagyon sok ok létezik, és csak Te ismered a választ. De tudja más is? Ha a földön heverne egy lottószelvény, amiről tudod, hogy azon vannak a nyertes számok, lehajolnál érte? Azaz, ha tudnám, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz, másként állnék hozzád? A válasz: igen. Az embereket egészen addig nem az érdekli, hogy mit csinálsz, amíg nem ismerik az okát. A legtöbb ember, akivel találkozunk, csak arról beszél, hogy mit csinál, de sosem árulja el, hogy miért teszi azt.

Nézzük meg azt az 5 okot, amiért neked érdemes megmutatnod azokat:

Hihetőség. A szkepticizmus sosem volt ennyire erős az emberekben. Gondolj csak bele, nap mint nap hány kommunikációs csatornán mennyi üzenettel találkozunk, nem is beszélve azon emberek tömegéről, akik a figyelmünkre ácsingóznak. A közösségi média, a rádió, a TV mind-mind befolyásolni akarja a gondolatainkat, ezért teljesen természetes, ha távolságot tartunk. Normális, hogy az embereknek egyre kevésbé hiszünk – egészen addig, amíg el nem árulják azt az egyedi okot, amiért azt teszik.

Kedvelhetőség. „Ne a cuccod, hanem saját magad add el!” – mondta Virginia Musquiz a BNI egyik konferenciáján. Vagy, ahogy Webster mondja, az „árucikk” egy „tömeggyártású, nem személyre szabott termék”. Miért fontos ez? Nos, mások is ugyanazt a holmit árulják, mint Te? Akkor nem árt, ha kedvelhető vagy, mert amikor a termékek és az árak nagyjából megegyeznek, akkor az emberek azoktól vásárolnak, akiket kedvelnek.

Hitelesség. Mikor és hogyan hibáztál? Senki sem szeret rossz színben feltűnni. Ugyanakkor, ha tökéletesnek nézel ki, az még rosszabb. Szőj a beszélgetéseidbe történeteket a saját hibáidról, tévedéseidről. Mutasd meg az esendőséged, mert ezzel emberinek tűnsz és bizalmat építesz. Teljesen normális megosztani másokkal a kudarcaidat és hibázásaid történetét, különösen, ha azt is elmeséled, hogy miként hoztad helyre azokat.

Kapcsolódás. Mi a közös kapcsolódási pont? Egy legutóbbi tréningen kiderült, hogy a résztvevők közül kik szeretnek fényképezni, főzni, biciklizni vagy épp futni. A kapcsolódás és kötődés akkor alakul ki, ha hasonló dolgok érdekelnek benneteket, vagy ha szívesen megtanulnál valamit, ami a másikat érdekli.

Ajánlhatóság. Nemrég egy villanyszerelő egy drámai történetet osztott meg velem a karrierválasztását illetően. Amikor 11 éves volt, az éjszaka közepén kellett kiszaladniuk a házukból, mert elektromos tűz keletkezett az alagsorban. Ugyan mindenki kijutott épségben, de mindenük odaveszett, a házuk és minden tulajdonuk. Onnantól kezdve tudta, hogy nem szeretné, hogy ezt bárki más valaha átélje, ezért lett villanyszerelő. Lehet, hogy a Te történeted nem ennyire tragikus, de akkor is tudni szeretnénk, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz.

Nem számít, hogy hol kommunikálod az üzeneted, TV-ben, rádióban, nyomtatott sajtóban, a Facebookon, Twitteren, előadásokon vagy személyes találkozókon. Amíg nem tudjuk, hogy milyen okok mozgatnak, nem is igazán fontos számunkra, mit csinálsz.

http://ivanmisner.com/telling-your-why/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük