Az átlagos IQ-val rendelkező emberek az esetek 70%-ában jobban teljesítenek, mint az átlag feletti IQ-val rendelkezők. Számos kutatás után kiderült az anomália magyarázata: az érzelmi intelligencia az, ami elválasztja a top teljesítőket a többiektől – írja Travis Bradberry, az Entrepreneur.com szerzője.

Az érzelmi intelligencia (EQ) egy megfoghatatlan dolog. Befolyásolja, hogyan kezeljük a különböző viselkedéseket, negatív társadalmi konfrontációkat, és hozunk olyan személyes döntéseket, amelyeknek pozitív kimenetelük lesz. Az érzelmi intelligencia 4 fő képességből áll, amelyek két nagy képességbe tömöríthetőek: személyes képességek és társadalmi képességek.

A személyes képességek magukba foglalják az öntudatosságodat és az önkezelési képességeidet, tehát ezek jobban koncentrálódnak rád, mint a más emberekkel történő interakcióidra.  A személyes kompetenciák azok a képességek, amelyekkel kontrollálni tudod az érzelmeid és kordában tudod tartani a viselkedésed.

A társadalmi kompetenciád a szociális tudatosságodból és a kapcsolatkezelési képességedből áll; ezzel vagy képes megérteni más emberek hangulatát, viselkedését és motivációit, hogy aztán eredményesen reagálj és megerősítsd kapcsolataid minőségét.

Az érzelmi intelligencia, az IQ, és a személyiség három különböző dolog

Az IQ és az érzelmi intelligencia között nincs kapcsolat. Egyszerűen nem lehet megállapítani valakinek az érzelmi intelligenciáját az alapján, hogy mennyire okos az illető.

Az intelligencia az a képesség, amivel tanulni tudunk, és ami tulajdonképpen 15 és 50 éves kor között ugyanolyan.  Az érzelmi intelligencia ezzel szemben különböző képességek rugalmas csoportja, így tehát bárkinek megszerezhető, és gyakorlással fejleszthető. Ugyan néhány ember születése óta érzelmileg intelligensebb, mint mások, te is kifejleszthetsz magas érzelmi intelligencia szintet, ha nem születtél így.

A kirakós utolsó darabja a személyiség, ami szintén nem használható az érzelmi intelligencia mérésére.  Valamint ugyanúgy, mint az IQ, ez is egy stabil dolog, ami nem változik. Ez a 3 összetevő  együtt adja az embert magát.

Az érzelmi intelligencia előre megjósolja a teljesítményt

Hogy mekkora befolyása van az érzelmi intelligenciádnak a szakmai sikeredben? A rövid válasz: hatalmas! Az érzelmi intelligenciád a legfontosabb képességeid alapja – hatással van mindenre, amit nap, mint nap mondasz és teszel.

Természetesen azok az emberek, akiknek magasabb az érzelmi intelligencia fokuk, sokkal több pénzt keresnek. Szinte minden munkakörben fontos hatással bír ez, minden szinten, a világ minden részén. Az erre irányuló kutatásokban nem találtak még olyan munkát, ahol a teljesítmény és a fizetés ne lett volna szoros kapcsolatban az érzelmi intelligenciával.

Te is növelheted az érzelmi intelligenciádat

Az érzelmi és a racionális „agyak” közötti kommunikáció az érzelmi intelligencia fizikai manifesztációja.  Ahhoz, hogy az érzelmi intelligencia működjön, nagyon hatékony kommunikációra van szükség a két központ, azaz az érzelmi és a racionális agyközpont között.

Ahogy folyamatosan edzed az agyadat azzal, hogy ismétlésszerűen új érzelmileg intelligens viselkedésmódot gyakorolsz, az agyad azon dolgozik, hogy azokat szokássá alakítsa. Rövidesen a körülötted lévőknek már magas érzelmi intelligenciaszinttel reagálhatsz anélkül, hogy egyáltalán figyelnél rá. És azáltal, hogy az agyad az új viselkedésmintákat helyezi előtérbe, a kapcsolat a régi romboló szokásokkal megszűnik, ahogy megtanulod a használatuk korlátozását.

A hatékony és tudatos kapcsolatépítéshez nélkülözhetetlen az érzelmi intelligencia előtérbe helyezése és az azzal való kommunikálás. Gyakorolj, helyezd magad olyan szituációkba, ahol az EQ-dra van szükség, így minden helyzetre felvértezheted magad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük