Ahogy Jim Collins a „Jóból kiváló” című könyvében is írja, az igazán kiemelkedő teljesítménynek nem a rossz, hanem a jó az ellensége. Ahogy Jim is írja, a kiemelkedően sikeres cégek esetében a kultúra része, hogy az esetleg szervezetlenebb, vagy kevésbé rendszerető tagokat is a nagyszerűség irányába tereli.

Mi okozhatja egy BNI csoport eredményeinek csökkenését, és mit lehet ez ellen tenni? Erről szól Ivan Misner alábbi írása:

Jim Collins egy gondolata jár napok óta a fejemben: „A jó a kiváló ellensége!”

Ez pedig John D. Rockefeller egy klasszikus idézetére emlékeztet: „Ne félj feladni a jót a kiválóság érdekében!” Ő hitt abban, hogy az igazán ambiciózusak nem kedvelik a komfortot és az elkényelmesedést. Nem elégszenek meg a jóval, mert pontosan tudják, hogy az „elég jó” egy idő után „még elmegy”-be vált.

Egy évszázaddal később Jim Collins kibontotta ezt a gondolatot a „Jóból kiváló” című könyvében, kiemelve, hogy az engedékenység a nagyszerűvé válás akadálya. Ahogy fogalmaz, „a kiemelkedő ellensége nem a rossz, hanem a jó”. Jim szerint a kiemelkedően sikeres cégek esetében a kultúra része, hogy az esetleg szervezetlenebb, vagy kevésbé rendszerető tagokat is a nagyszerűség irányába tereli.

Minden szervezetben, ahol a barátság alapvető szerepet játszik a hatékony üzleti kapcsolatépítés terén, olykor nehéz a barátainkat számon kérni a csoportban nyújtott teljesítményükért. Gyakran előfordul, hogy az egykor kiemelkedően sikeres csoportok lelassulnak és fejlődési, működési nehézségekkel szembesülnek. Amikor megkérdezem ezen csoportokat, hogy mi okozza a problémát, jellemzően hasonló válaszokat kapok. A csoport „túl lazává vált”, „nem követjük a rendszert eléggé”, vagy „olyan dolgokat nézünk el a tagoknak, amelyek felett nem kellene szemet hunynunk!”.

Gyakran a problémák középpontjában egyetlen tényező áll: a középszerűség elfogadása egy networking szervezetben. Amikor ugyanis ezt elfogadjuk, a növekedés és a teljesítmény stagnálni kezd. A jóból kiválóvá történő váltáshoz pedig nincs feltétlenül szükség egy kiemelkedő kaliberű ügyvezetőre, innovatív változásmenedzsmentre vagy finomhangolt üzleti stratégiára. Mindössze annyi kell, hogy ne elégedjünk meg a jóval, hanem a kiválóra törekedjünk, mert a „jó” egész egyszerűen nem hoz akkor megtérülést.

Most komolyan, miért is elégednénk meg a középszerűvel, ha kiválóak is lehetünk? Az emberek – akárcsak a víz – a legkisebb ellenállás irányába mozdulnak el. A probléma azonban az, hogy a legkisebb ellenállás nem feltétlenül a legjobb alternatíva. Ha a legjobbat várod el a tagtársaidtól, üzleti partnereidtől, akkor azt fogod kapni. Ha kevesebbet… nos, akkor azt. Ezért legyen elvárás a lehető legjobb, és máris jobb eredményt fogtok elérni!

http://ivanmisner.com/good-is-the-enemy-of-great/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük