Hír6-interjú Garzó Anitával, a BNI Békés megyei régióigazgatójával

Garzó Anitával, a BNI Békés megyei régióigazgatójával a Hír6 portál interjúzott – ezt olvashatjátok alább!

Mazsorett a francia majorette szó magyarosított változata. A külföldi jövevényszavak sorsa többféleképpen alakulhat Magyarországon, ha már elterjedtek és részévé váltak a magyar nyelvnek. A majorette ilyen szó. Sorsa a magyar kiejtés szerinti írás lett. Pedig sem a szó, sem maga a műfaj, amit jelent, nem régi keletű, és még az sem tisztázott pontosan, hogy francia, vagy amerikai találmány.

A fúvószenekar előtt csoportos vagy egyéni botforgatós koreográfiát bemutató lányokat hívja a köznyelv mazsoretteknek. Ők azok, akik színesítik a fúvószenekar előadását, menetelve zenélését. Ma már a mazsorett világszintű produkcióvá, sőt, sportággá nőtte ki magát, a mazsorett sport koreográfiáiban pedig már nem csak bot, hanem pompon és zászlósbot is használható kéziszerként. Azok a kislányok, akik az elmúlt harminc esztendőben Vésztőn cseperedtek fel, gyakorlatilag el sem kerülhették Endzsi néni mazsorett csoportjait. Ugyanis a Szeghalmon élő Macskinné Pór Erzsébet meghonosította az észak-békési régióban a mazsorettet. Garzó Anita (25) nem is akarta elkerülni a mazsorett tanulást, sőt, hatéves korától kezdve egészen az érettségiig folyamatosan művelte is.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

Endzsi néni nagyon értett a gyerekek nyelvén, engem mindenesetre megfogott és fogva is tartott a mazsorett – emlékezett vissza éltének egyik fontos szeletére Garzó Anita, a BNI Békés megyei régiójának vezetője. – Később, már felnőtt koromban, Cipruson kifejezetten hasznomra váltak az Endzsi néni iskolájában tanultak, valamint az a precizitás, pontosság és fegyelem, amit megtanultunk azalatt a tizenhárom év alatt. A mai napig segítik és kísérik az életemet.

– Oda is eljutott mazsorettként?

– Nem mazsorettként, hanem főiskolai hallgatóként kerültem Ciprusra, nyári gyakorlatra. A mazsorettel Franciaországba, számos hazai kis és nagyvárosba juthattam el a különböző országos és a nemzetközi versenyek alkalmával.

– Milyen iskolában viszik a hallgatókat Ciprusra nyári gyakorlatra?

– A Budapesti Gazdasági Főiskola kereskedelmi vendéglátóipari és idegenforgalmi karán tanultam, és sportanimátornak kerültem egy szállodába.

– Mivel foglalkozik a sportanimátor egy szállodában?

– A mi dolgunk az volt, hogy szervezett, előre meghirdetett programokat vezessünk le a vendégeknek, elsősorban a gyerekeknek. Nagy szálloda volt, gyermekes családok fogadására rendezkedett be. Az én fő feladatom az volt, hogy a gyerekek részére szervezzek és tartsak sport és fejlesztő foglalkozásokat.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

– Mint például egy óvodában?

– Pontosan, még a napirendünk is hasonló volt. A reggeli után a gyerekekkel foglalkoztam egészen délig, ebéd után jött a csendes pihenő délután három óráig. Ötig sportoltunk, utána vacsora előtti pihenés, majd vacsora következett. Esténként pedig mi animátorok szórakoztattuk a közönséget különböző műsorokkal.

– Hány sportanimátor volt abban a szállodában?

– Hatan voltunk. Rajtam kívül volt két angol és egy német lány, valamint egy bolgár és egy német fiú.

– Milyen műsorokat csináltatok?

– Minden este más volt a program. Hétfőn mágus show volt, kedden vetélkedőt szerveztünk, szerdán előadtuk Olivia Newton John és John Travolta hallhatatlanná vált musicaljét, a Grease-t, csütörtökön Eurovíziós Dalfesztivál volt, pénteken pedig karaoke.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

– Nem hiszem, hogy a főiskolán volt mágus óra meg táncversenytanítás. Hogyan tudták megcsinálni?

– Hatunk közül valamihez mindenki értett. A mágus showban kisegítő táncosként szerepeltünk, vetélkedőt, dalfesztivált bárki tud szervezni, a táncos darabot meg közösen megtanultuk. Ott tényleg jól jött a mazsorettes rutin, arról nem is beszélve, hogy én utólag kerültem be a darabba.

– Miért?

– Azért, mert azt a többiek, akik már április óta ott voltak, két hónap alatt betanulták a szezon igazi kezdetére, én meg csak júniusban csatlakoztam hozzájuk. Úgyhogy azzal fogadtak a kollégák, jó, hogy jöttél, most azonnal be kell tanulnod a Grease-produkciót.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

– Nyilván betanulta…

– Ráadásul nagyon hamar, gyorsan ment, mert mégiscsak mazsoretteztem több mint tíz évig. Ráadásul akkor még csak húszéves voltam, és gyakorlatilag még vissza is jártam a csoportunkba, amikor otthon voltam Vésztőn, úgyhogy a tánctanulással nem volt semmi probléma.

– De elmúlt a ciprusi nyár, mi pedig most Békéscsabán a Kornélia étterem különtermében azért beszélgetünk, mert Ön a BNI Békés megyei szervezetének régióvezetője. Mi ez a BNI?

– A Business Network International szavak kezdőbetűiből keletkeztetett kifejezés. Tulajdonképpen üzleti kapcsolatépítést jelent, sajátos eszközökkel. Egy rendszer, amelynek tagjai olyan vállalkozók, döntéshozók, akik azért találkoznak minden héten egy kijelölt napon egy üzleti reggelire, hogy a másik tevékenységét megismerve, jutalékmentesen, bizalmi alapon üzleti ajánlásokat adjanak, valamint potenciális, új ügyfeleket mutassanak be a egymásnak. A lényeg, hogy az egymással rendszeresen találkozó vállalkozók segítsenek a felmerült vállalkozói élethelyzetek megoldásában. Egyébként már az is jellemző a szervezetre, hogy a csoporttagok a saját, konkrét üzleti tárgyalásaikat a BNI találkozó előtti időpontra és helyszínre szervezik le egymással vagy egy új, potenciális partnerrel. Akkor, amikor még friss mindenkinek az agya, akkor, amikor egy vállalkozó életében eldől az aznapi dolgok legnagyobb része. Majd ezt követően ,,BNI-oznak”, és megreggeliznek.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita
– Lefogadom, hogy amerikai találmányról van szó.

– Így van, a rendszert 1985-ben alapította dr. Ivan Misner, egy amerikai üzletember. Az alapgondolat miatt ez a rendszer az elmúlt harminc esztendőben az üzleti kapcsolatépítés, az üzleti marketing vezető szervezetévé vált az egész világon. BNI-csoportok Amerikán kívül vannak Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is. Magyarországon 2008-ban jelent meg a szervezet, azóta dinamikusan fejlődik, ma már napról napra nő a taglétszámunk.

– Beszéljünk akkor erről. Mi a vonzó ebben a szervezetben a vállalkozók számára?

– Aki ad, az nyer! Ez a BNI filozófiája. A szervezethez tartozó vállalkozások, üzletemberek jutalékmentesen segítenek egymásnak. Megismerik egymás termékeit, szolgáltatásait, azt is, hogy milyen üzleti lehetőségeket keresnek maguknak, és így aktívan tudnak közreműködni az új, potenciális ügyfelek megtalálásában. Nincsenek jutalékok, prémiumok, csak jó kapcsolatok vannak, ami a bizalomnak és a heti rendszerességnek köszönhető.

– Kívülről eléggé ellentmondásosnak látszik a dolog. Arra gondolok, hogy a mai világban, amikor lassan már a magyarok is megértik, hogy mindennek ára van, hogy mindenért fizetni kell, akkor tud sikeressé válni a gazdasági életben egy önzetlenségen alapuló vállalkozói közösség. Mi a titkuk?

– Magyarország huszonhárom évvel a szervezet megalakulása után lett tagja a BNI-nak. Célunk megváltoztatni a magyar üzleti felfogást, miszerint minden jutalékokon és egymás visszahúzásán alapszik, és meghonosítani egy pozitívabb, eredményesebb hozzáállást. Aki ad, az nyer! Mind ezt kívánjuk elérni, hogy évről évre növeljük tagjaink számát és sikerét, akik a networking eszközeivel, jutalékok nélkül, egymást segítve, kiemelkedő eredményeket érnek el, és akik büszkén képviselik ezt a szemléletet a magyar üzleti életben. Egy olyan országosan kiterjedt és jól működő üzleti ajánlói közösséget építünk, ahol a tagok elkötelezettek a magas minőségű és valós igényen alapuló üzleti kapcsolatok iránt. A tagok vállalkozásai lényegesen dinamikusabban fejlődnek, mint azt korábban megtapasztalták.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

Ez hogyan derült ki számukra?

– Úgy, hogy használták a rendszert, komolyan vették, és egy év elteltével saját bevételeiken, csökkenő költségeiken tapasztalták meg, hogy igazak a számok, amit állít magáról a szervezet.

– Mit állít magáról a rendszer?

– Azt, hogy egy tag a saját bevételeit 5-15%-al is tudja növelni éves szinten. Ezeket ma már Magyarország kis- és középvállalkozói is tudják.

– A kapitalista gazdaság legkarizmatikusabb jellemzője a piaci verseny. Hogyan lehetséges az, hogy a BNI szervezeten belül mindenki jól járhat? Vesztesnek is kell lennie.

– Itt nincsenek vesztesek, mert az egyik legfontosabb szabály, hogy egy csoporton belül azonos vagy hasonló tevékenységet folytató tagok nem lehetnek. Egyszerűbben fogalmazva egy csoporton belül egy szakmát csak egy tag képviselhet. Ha már számítástechnikával foglalkozó cég van a békéscsabai BNI-csoportban, akkor hiába jelentkezik újabb, számítástechnikával foglalkozó cég, ő nem kerülhet be. Magyarul egy csoporton belül nem lehetnek konkurensek.

Oké, ezt értem – vetettem közbe.

– Tehát egymástól nem tudnak üzletet elvenni, ezért nyugodtan ülhetnek az asztal körül az emberek, nyugodtan beszélhetnek saját vállalkozásaikról, ajánlataikról, a konkurenciának nem tudnak ötletet adni – folytatta Garzó Anita. – Ugyanakkor ha bárkinek megoldandó problémája akad ugyanannál az asztalnál, biztosan talál megoldást a csoporttagok között. Ha mégsem, akkor az szinte teljesen biztos, hogy valakinek a kapcsolatkörében van alkalmas ember a probléma megoldására. Ilyenkor a megoldást tudó ember segít a felek közötti kapcsolatfelvételben, azaz a BNI tagtársa már nem idegenként, hanem ajánlott ügyfélként veszi fel a kapcsolatot a neki szükséges emberrel. És ez a helyzet a vállalkozói világban megfizethetetlen.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita– Ha ezt lefordítom a saját nyelvünkre, azt jelenti, hogy a kapcsolatfelvétel legnehezebb szakaszát, a megismerkedést lépik át a felek egy ajánlás segítségével, tehát az egymás számára ismeretlen partnerekben alapvetően bizalom van a másik iránt. Jól gondolom?

– Pontosan erről van szó. A BNI-tagok a világ minden pontján tudják, ha így kezdődik egy üzletkötés, akkor egy tagtársukkal üzletelnek, azaz egy szervezetbe tartoznak. Rögtön megvan a legkisebb közös többszörös, és hatékonnyá válik az ügymenet.

– Ennél a pontnál hadd kérdezzem meg: ha valaki a múlt héten teljes értékű tagja lett a szervezetnek, és mondjuk, Amerikában akar üzletet kötni, akkor az amerikai BNI-tagot is eléri a szervezeten belül? Tudja közölni vele, hogy ő is tagja a világszervezetnek?

– Természetesen. Aki teljes értékű tagja a békéscsabai BNI-csoportnak, annak először is van egy BNI-os ,,webirodája”, ahol minden információhoz hozzájuthat, ami a szerver memóriájában megtalálható. Ezért, ha Amerikában akar partnert találni magának, akkor itt megkeresi a legideálisabb üzletfelet, és fel is veheti vele a kapcsolatot. És ilyen kapcsolatfelvételnél már működik a legkisebb közös többszörös elve, az amerikai fél egyből tudja, hogy olyan BNI-tagtársa keresi üzleti ügyben, aki egy korrekt, megbízható üzleti csoportnak a tagja, és hétről hétre arccal, névvel vállalja a cégét és a tevékenységét.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita
– Hogyan zajlanak ezek az üzleti reggelik? Miért van szükség rájuk minden héten?

– A gyakoriságra nagyon egyszerű a válasz, hiszen minden pillanatban történnek olyan események a gazdasági életben, amelyekre reagálni kell. Valamint csak a rendszeresség által tud kialakulni a bizalom. Ezért nagyon feszes időkorlátok között zajlanak ezek a reggelik, a megjelentek minden alkalommal maximum egy percben elmondják, hogy mi a helyzet a saját életükben, milyen sikereik voltak, esetleg milyen kudarcok érték őket, és ekkor mondhatják el azt is, hogy milyen helyzetre keresnek megoldást. Ezeken a találkozókon mindig sor kerül egy mindenkit érintő előadásra is, amit általában valamelyik tagtárs ad elő. Például, ha adóügyben történtek kardinális változások, akkor a csoportban lévő adótanácsadó lesz a főelőadó. És minden egyes alkalommal rögzítik azt is, hogy a tagok milyen megvalósult üzleteket kötöttek a BNI segítségével.

– Ezt hogyan oldják meg?

– Vannak üzleti ajánlólapok és köszönőkártyák. Az ajánlólapokon jelöljük meg azokat az ügyfeleket, partnereket, akiket szívesen ajánlunk a tagtársunknak. Ez minden esetben előkészített ajánlás, tehát nem csak kiírom a telefonomból a nevet és a telefonszámot, hanem előzetesen jelzem a megkeresést a másik fél számára is, ezzel segítjük elő azt, hogy a tagtársunk ne ,,hideghívás” útján jusson el a megfelelő vevőhöz. Hiszen tudjuk, hogy az értékesítésben a hideghívás azoknak a büntetése, akik nem kérnek ajánlást. A köszönőkártyán pedig a tag cégében megvalósult és realizált bevételt jelöljük, mindezt anonim módon. Így tulajdonképpen hétről hétre számokban kifejezve mérjük a BNI-csoport hatékonyságát. Ha minden héten nagy összeg jön ki a köszönőcédulák összeadásával, azt jelenti, hogy a jó volt a tagok közötti együttműködés az elmúlt héten.

– Mondjunk példát egy ilyen számra? Például tudja-e, hogy mennyi volt tavaly a magyarországi BNI forgalma, és például tudja-e, hogy mennyi volt a békéscsabai csoport havi forgalma?

– Természetesen tudom, hiszen mindent mérünk. A BNI magyarországi szervezete 2014-ben összesen 14,1 milliárd forint értékű üzletkötésben vett részt. A csabai csoport május havi köszönőkártya értéke 12.022.049 Ft volt, és a csoporttagok ebben a hónapban 73 db üzleti ajánlást adtak egymásnak, ami várhatóan a következő két hónapban realizálódik majd a tagok cégeiben. Az elmúlt 10 hónap során a csabai tagok üzleti bevétele összesen 131.522.916 Ft volt.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita

– Békéscsabán mióta működik a BNI-csoport?

– A legeslegelső BNI-találkozó 2013 novemberében volt a Fiume Hotelben. Ezen jelen volt néhány békéscsabai érdeklődő és néhány már aktív BNI-tag Debrecenből, Kecskemétről és Szegedről. Az első békéscsabai BNI-tagunk Pacsika Pál, az eCapital.hu cégvezetője volt, aki a második BNI-találkozón vált taggá a szervezetben. Őt követte Selmeczi Ákos, és aztán folyamatosan jöttek sorban a többiek. A szervezőmunkába besegítettek más városok BNI-tagjai is, akiknek voltak békéscsabai partnereik. A Csabai Csípős 5301-es számú BNI csoport hivatalosan 2014 júliusában alakult meg 15 taggal. Az elmúlt időszak során 28 cégvezető tagként jelent meg a csoportban, valamint vendégeink száma már átlépte a 200 főt.

– Mit jelent az 5301-es szám?

– Kódszám, amelyben az 5-ös Békés megyét jelöli, a 3-as a szerdai napra utal, arra, hogy szerdánként tartjuk az üzleti reggeliket, a 01 pedig azt jelenti, hogy az első csoport a városban.

– Ön tagja a BNI-nak?

– Az én feladatom a békés megyei csoportok koordinálása és építése, jelenleg Békéscsabán és Orosházán, így én régióvezetői státuszban vagyok jelen a BNI-ban, nem pedig tagként.

– Mi a különbség?

– A tagok a saját ügyeiket intézik, én pedig a csoport közös ügyeit bonyolítom, illetve újabb csoportokat szervezek. Jó úton vagyunk Orosházán, ahol már 7 tagunk van, de eltökélt célom, hogy a záros határidőn belül a környéken 30 kilométeren belül minden nagyobb városban legyen egy önálló BNI-csoport.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita– Hogyan került kapcsolatba a BNI-jal?

– Egy független pénzügyi cégnél dolgoztam, ügyfelek toborzása volt a feladatom. Az egyik kolléganőm, Gabi, mindig mondta, hogy megyek a BNI-sokkal tárgyalni, és általában sikerrel is járt. De az istennek sem árulta el nekem, hogy mi az a BNI. Ezért utánanéztem az interneten.

– Az utánanézésből hogyan lett konkrét kapcsolat?

– Írtam egy e-mailt a cég központi email-címére. Ebben röviden bemutatkoztam, leírtam, hogy nekem nagyon szimpatikus a dolog, és úgy látom, hogy Békéscsabán nem működik ilyen csoport. Kérdeztem, tehetnék-e valamit ennek érdekében?

– Mit válaszoltak?

Avidor András, a BNI magyarországi igazgatója válaszában meghívott a budapesti 301-es, 50 fős csoport következő találkozójára. Ott bemutatta a szervezetet, láthattam, hogyan működik, és beszélt is róla. Antal Gábor abonyi vállalkozót is érdekelte egy Békés megyei csoport létrehozása, így ketten kaptunk megbízást a békéscsabai BNI-szervezet létrehozására. Ezután szervezetük meg 2013. november másodikára az első találkozót.

BNI, Garzó Anita, megyejárás, BNI, Garzó Anita
– Ön mit vár a BNI-tól? Az érdekelne, hogy személyesen mit remél ettől a szervezettől?

– Azért vágtam bele ebbe a munkába, mert mindig is létre akartam hozni valami újat, valami egyedit, amit más nem csinál. Eltökélt célom, hogy az én korosztályom, a barátaim, ismerőseim itt maradjanak a megyében. Ebben, a viharsarki Békés megyében. Itt dolgozzanak, itt vállalkozzanak, és itt alapítsanak családot. Nincs annál borzasztóbb, mint mikor a szülők gyerekei és unokái több ezer kilométerre vannak innen. A Békés megyei BNI-csoportok ezt a célt szolgálhatják. Nem mellesleg érzem benne a potenciált, és mert az elmúlt két évben kifejezetten megszerettem, látom az eredményét, és egyre jobban élvezem azokat az előnyöket, amit ebben körben létrejött kapcsolatok jelentenek. Fiatal vagyok, megértettem a kapcsolati, bizalmi tőke értékét és jelentőségét, már most is érzem, hogy jól tudom kamatoztatni egyéb munkáim során. Erőt, egzisztenciát és fejlődési lehetőséget találtam a BNI-ban, olyat, amelyik segíti mindennapjaimat.

Garzó Anita BNI-os szervezői munkája mellett aktívan részt vesz családi vállalkozásuk fejlesztésében is. Vésztőn övéké a Varietas Vendéglő és Vendégház,  valamint a főtéri cukrászda és lottózó is. Folyamatosan épülő kapcsolati tőkéje már eddig is hozott új vendégeket vendéglőjüknek, ez a szám a tőke erősödésével nyilván gyarapodni fog. S bár munkái hol a fővárosba, hol Békéscsabára, hol egyéb más városba szólítják, ezért állandóan úton van, munkaterülete az interneten keresztül tulajdonképpen az egész világ, mégis erősen kötik őt gyökerei, családja és Vésztő városa. Hiszen mindig onnan táplálkozik, legyen szó, akár vállalkozásról, akár mazsorettről…

Felhasználó: admin
Hasonló bejegyzések