Túl sok a sikertelen cég Magyarországon. De mi a titka a kevés sikeres vállalkozásnak? Medgyesi Zoltán, Networking szakértő, BNI régióvezető erről beszél.

Egy cég fejlődésének van egy bevált receptje, de mégsem lesz mindenki sikeres. Mi ennek az oka?

A csapatban való együttműködés egy belénk kódolt ősi ösztön. Mégis azzal szembesülünk, hogy egyedül próbáljuk megoldani a kihívásainkat.

Hogy tudsz beilleszkedni egy közösségbe, ahol kihozhatod magadból a legjobbat? Mit tegyél, ha bizalmat akarsz építeni az emberekkel?

Ehhez hadd mondjak egy szörnyű statisztikát. Tízből csak két vállalkozás lesz igazán sikeres. Mikor ezzel szembesültem, éppen a második vállalkozásom került padlóra. Úgy éreztem, hogy nem sikerült bekerülni a szerencsés kettőbe, mindennek vége. De aztán segítségül hívtam a matematikát. Ha tízszer próbálkozom, gondoltam magamban, akkor két vállalkozásom biztosan sikeres lesz.

Szóval van 10 vállalkozásod? Csak mert már igen sikeresnek mondhatod magad.

Nem:) Ellenben innentől kezdve már nem a szerencséről szólt a történet, hanem a kitartásról.

Hogyan lettél vállalkozó?

19 évesen kezdtem.

Jó korán.

Ilyen korán kiderült, hogy alkalmazhatatlan vagyok. Ez viccesen hangzik, de volt hátulütője is a dolognak. Soha nem láttam egy céget belülről, alkalmazotti szemmel. Soha nem beszéltem akkoriban olyan emberrel, aki sikeres vállalkozó lett volna. Csak volt bennem egy vágy, hogy mit is akarok elérni.

Hogy építtetted fel magad mégis vállalkozóvá?

Segítséggel. Elolvastam rengeteg könyvet. Konferenciákra jártam. Tanultam. Igazi sikersztorikkal találkoztam. Így tanultam meg végül, hogyan gondolkozzak vállalkozóként, hogyan építsek csapatot, hogy működjek együtt más emberekkel.

Együtt dolgozol a feleségeddel? Hogy működik a kettőtök kapcsolata?

A feleségem és én mindig közösen vittük a vállalkozásainkat, ami miatt sokan furán néztek ránk, de mi valljuk, hogy a közös célok erősítik a privát kapcsolatunkat is. Igaz hogy itthon is a munkáról beszélünk, de legalább mi beszélgetünk 🙂

Persze vannak hátrányai is egy ilyen kapcsolatnak. Ha például vitás eset van a cégben, akkor ez okozhat mosolyszünetet a magánéletünkben is. Ezt tudatosan kell félretenni. Előfordult már olyan, hogy olyan felszólító levél várta a feleségemet az asztalán, amit tőlem kapott.

De előnyből több van. Ha valamelyikünk kitalál egy új dolgot, akkor a másik melléáll. Nem egymást nézzük, hanem egy irányba nézünk.

Hasonló inspiráló történeteket hallhatsz az idei Nemzetközi Networking Hét rendezvénysorozaton.

A rendezvénysorozat programja:

Jegyek mindhárom helyszínre még kaphatók. Igaz, erősen korlátozott számban. Jegyet itt tudsz vásárolni: http://networkingkonferencia.hu/networkinghet

Akkor találkozunk márciusban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük