Jim Blasingame, a „The Age of Customer” c. könyv szerzője egy érdekes cikkében a 21. századi üzletvitelről gondolkodik. Azt írja, hogy az 1990-es években már azon törte a fejét, hogyan készülhetnek fel a vállalkozók a 21. századra. Három nagyon fontos alappillért határozott meg, amelyeket magas szinten szükséges művelni:

  1. A lehető legalaposabban kihasználni a technikai fejlődést.
  2. Professzionálisan networkingelni, amely annál bonyolultabb, mint hogy újabb és újabb embereket ismersz meg.
  3. A növekedési stratégia részeként ún. „stratégiai szövetségeket” kialakítani.

Vegyük sorra ezeket…

Ha eddig még nem sikerült valamelyest képbe kerülnöd a technikai lehetőségekkel, már nincs sok időd ezeket adaptálni és velük túlélni. Jobb, ha neki is látsz rögtön a tanulásnak.

Blasingame szerint legendás emberek munkájának köszönhetően, mint például Ivan Misner, a BNI alapítója, már nagyon sokan elköteleződtek a networking mellett. Fontos, hogy tartsd szem előtt Misner frappánsan megfogalmazott mondását: „It isn’t netplay; it’s network.” A networking nem játék – a kemény és tudatos munka hozza meg az elvárt eredményt.

De mi a helyzet a szövetségekkel? Válaszold meg a következőket:

Ha ezek közül legalább egyre igennel válaszoltál, valószínűleg itt az ideje az alábbi szövetségek egyikét vagy akár mindet megalakítanod:

Társulás

A társulás formális, és hosszabb időszakra vonatkozik. Struktúrától függetlenül minden partnernek érdeke az üzlet sikere. Gondolj csak például két vállalkozóra, akik közösen vásárolnak, majd megosztanak egy üzletteret, mert önállóan nem lett volna rá elegendő pénzük. A társulások a legjobban egy ügyvéd segítségével szervezhetők. Ne felejtsd el azonban, hogy – mivel formálisan és legálisan össze vagytok kötve a társaiddal – jól válaszd meg a partnereid.

A leendő partnerek értékrendjének összehangolása nagyon fontos egy jól működő közös munkához. Ez a természet törvénye: attól függetlenül, hogy az egyesített munka milyen sikereket hozhat az üzletre, a partnerek eltérő értékrendje problémákhoz vezethet. Gondosan válaszd meg a partnereid!

Alvállalkozó

A definíció szerint az alvállalkozó egy szerződéses partner, aki részt vesz egy projekt kivitelezésében, amiben te vagy a vezető gyártó vagy épp a kivitelező. Egy egyenrangú partnertől eltérően az alvállalkozót akkor is ki kell fizetni, ha a projekt nem sikeres.

Az alvállalkozókkal remekül kiaknázhatod az üzleti lehetőségeket anélkül, hogy le kellene mondanod az irányításról. De emlékezz: ezzel a lépéssel egy láncot alakítasz ki, amely olyan erős, amilyen a leggyengébb láncszem. Körültekintően válaszd ki tehát alvállalkozóidat is.

Stratégiai szövetség

Ez a partnerkapcsolat kevésbé formális. Tegyük fel, hogy egy webfejlesztő, programozó és egy SEO szakértő egyenrangú partnerként vesz részt egy projektben. Amikor a projekt befejeződik, mindenki a saját dolgával foglalkozik egészen a következő együttműködésig. A legsikeresebb szakemberek, akiket Blasingame ismer, igénylik és ki is alakítják az ilyen szövetségeket, és ezek különböző variációival lépnek piacra. A legtöbb szövetség pedig a networkingnek köszönhető.

Ha a piacon a nagy lelkesedés és növekedés folytatódik, az több üzletet is eredményez. Ez pedig lehetőséget ad a szövetségek létrehozására. Mielőtt feladnál egy projektet, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő erőforrásaid, nézz körül és keress utakat stratégiai szövetségek létrehozására. Ezzel saját magadnak teremtesz üzleti lehetőségeket.

Azt tanácsoljuk, kezdd el már ma a stratégiai szövetségeid kialakítását – mielőtt élesben szükséged lesz rájuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük