Dr. Ivan Misner, a BNI alapítója, cikkében arról írt, hogyan kell a megfelelő emberekkel találkozni, akik segíthetnek elérni a céljaidat. Írásából merítettünk: 

Első lépésként, ha még nem írtad össze az üzleti céljaid, akkor most engedj el mindent, és kezdd ezzel! Miután elkészültél vele, ne porfogónak használd, és ne is dugd el a fiókod mélyére! Minden hónapban nézz rá, vizsgáld felül és válassz egy célt. Ezt szem előtt tartva tedd fel magadnak a kérdést: „Kivel kell találkoznom, hogy elérjem ezt a célt?”

A mai kompetitív üzleti környezetben nehéz egyedül helytállni. Még a legnagyobb sportolók és politikusok sem tudnak önállóan érvényesülni. Miért kellene pont Neked segítség nélkül elérni a céljaid?

Vegyünk egy életszerű példát.

Tegyük fel, eltervezted, hogy írsz egy cikket egy helyi újságba. Milyen kapcsolatokhoz nyúlnál, hogy megvalósítsd ezt a célt? Először elkezdenéd olvasni az újságot. Megnéznéd, ki írja a jelenlegi cikkeket, kik az újság szerkesztői, és így tovább. Ezután körbekérdeznél a saját kapcsolati hálódban, hogy be tudnak-e mutatni valakinek a fenti személyek közül valakinek. Elmagyaráznád, hogy meg szeretnél ismerkedni írókkal, szerkesztőkkel, és másokkal, akik a helyi újságnak dolgoznak. Így betekintést nyerhetnél, hogyan érték el ők, hogy az adott újsággal dolgozzanak együtt. Fontos kiemelned azt is, hogy nem eladni akarsz nekik!

Networking eseményeket is keresnél, amelyeket az újság szponzorál. Ott valószínűleg találkozhatnál olyan személyekkel, akik az újságnak dolgoznak. Tőlük megtudhatnád, hogyan írhatsz a helyi újságnak cikkeket. Nem számít, mi a célod – ha a megfelelő emberekkel kommunikálsz, egyszerűen megvalósíthatod a terveid.

Hat kézfogásra a célszemélytől…

Egy másik példája a stratégiának, ha a „hat lépés távolság” tanulmányra gondolsz. A résztvevőknek volt egy célja, amit el akartak érni… Megkapták egy személy nevét, akit nem ismertek, és meg kellett találniuk. A kísérletben azok jártak sikerrel, akik gondolatban átfutották az egész kapcsolati hálójukat, és a megfelelő embernél kezdték az általuk nem ismert személy felkutatását. Akit választottak, tovább tudta segíteni őket a célszemélyhez vezető úton. A tanulmányban résztvevők 71 százaléka ezt a stratégiát választotta.

Összefoglalva: Amikor valakitől szívességet kérsz, fontold meg, hogy ő valóban a megfelelő kontakt-e erre, vagy csak egy szimpla ismerős. Ne legyenek olyan elvárásaid a kapcsolati hálód felé, amelyről úgy érezhetik, meg sem érdemled. Először el kell érned a lojalitást és az elköteleződést magad felé, a jövőbeni ajánlási forrásaidtól.

A két célod tehát:

#1 A megfelelő embereket megismerni.
#2 Idővel elmélyíteni a kapcsolatot velük.

Hogy a következő networking eseményen a megfelelő kontaktokra tudj fókuszálni, készíts egy listát a következőkről:

A jövő évben próbáld ki ezt a stratégiát annak érdekében, hogy az előre megfogalmazott céljaidat maradéktalanul megvalósíthasd. Sok sikert kívánunk ezek elérésében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük