A kapcsolati hálódba a fogyasztóknak, influencereknek és a versenytársaknak egyaránt bele kell tartozniuk. Igen, jól olvastad: a konkurenciának is. Ha sikeres üzletember akarsz lenni, ezzel a három csoporttal kell pozitív viszonyt ápolnod.

 

A vásárlók imádni fognak. Bizonyára arra gondolsz: „Ez egyértelmű, persze, hogy építem a kapcsolatom a vevőimmel.” De könnyebb mondani, mint csinálni. Az összes üzleti kapcsolatod közül a vásárlókkal való viszonyod a legfontosabb, és egyben a legbonyolultabb is. A legtöbb fogyasztó nem akarja márkák tömegét kipróbálni, ha talál egy megbízhatót, kitart mellette. Hogyan légy ilyen márka? Segít a kétágú stratégia: Hallgasd meg és ismerd fel az impulzusokat, amiket vásárlóid sugallnak, és add meg nekik, amire vágynak.

 

Mérd fel a célközönséged. Kinek akarok értékesíteni? Mire vágynak valójában ezek az emberek? A megfelelő válaszokkal már meg is alapoztad a stratégiád. Emellett különösen fontos, hogy az ügyfél érezze: egyedi, valódi értékkel bír számodra. Egy személyre szabott e-mail vagy egy limitált szériás ajándék kiosztása csodát tehet a márkahűséggel. Lényeges, hogy az ügyfelek téged és a cégedet is jól ismerjék, így erőteljes, kölcsönös bizalom építhető kettőtök között.

 

A véleményvezérek igazodni fognak hozzád. Minden iparágnak megvannak a maga mozgatórugói és szószólói. Ha egy hullámhosszra kerülsz velük, az komoly előnyökkel járhat vállalkozásod és személyes fejlődésed számára egyaránt. Az ügyfelek és közted kiépülő közvetlen kontaktus fontos, de nem ez az egyetlen út hozzájuk. Néha egy harmadik fél értékes partner lehet a kapcsolatépítés során. Hogyan segíthetitek egymást? Az információk és tartalmak rendszeres megosztásával egy idő után reflexszerűen egymásra kezdtek hivatkozni. Ezeket a „rejtett” referenciákat a vásárlók is észreveszik. A véleményvezérek általában nehezen megingatható hírnévvel rendelkeznek, ezért a fogyasztók megbíznak bennük. Ha ők javasolják a márkádat, biztos lehetsz benne, hogy a vásárlók is odafigyelnek rá.

 

A versenytársak barátokká válnak. Persze mindenki azt gondolja: miért akarnék valaha is barátkozni a versenytársaimmal? Ahelyett, hogy elpusztítandó ellenségként tekintenél rájuk, próbáld meg a használható erőforrást látni bennük. Mindketten ugyanazt a célközönséget hajtjátok, tehát a rendszeres információcsere kölcsönösen előnyös lehet. Plusz, ha nem savazod a konkurenciát, azzal céged becsületes működését is hirdeted. Azok a vállalatok, amelyek legfőbb célja versenytársuk befeketítése, gyakran elfeledkeznek a saját előnyeik hirdetéséről. Tartsd szem előtt, hogy a fogyasztók nem azt akarják hallgatni, mennyire borzasztó a másik cég, hanem hogy a tied milyen nagyszerű.

 

A megfelelő és hatékony kapcsolati rendszer felépítése minden vállalkozó számára kihívást jelent. Könnyebb nekilátni, ha először tisztázzuk: kivel, miért és milyen viszony kialakítása szükséges. Tapasztalataink szerint a BNI® heti találkozóin a résztvevők eredményesen tudják építeni kapcsolati hálójukat, hiszen mind partnereket, mind ügyfeleket könnyen találnak a csoporttagok jutalékmentes, bizalmi alapon működő ajánlásainak köszönhetően.„– mondta Ferling József, a BNI® kommunikációs igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük