„A BNI-ban tanultam meg vállalkozóvá lenni.”

Mikor 2016-ban először lépte át az egyik budaörsi BNI csoport kapuját, nem azon lepődött meg, hogy a tagok segítenek neki, hanem azon, hogy ő is tud segíteni másoknak. Azóta eltelt 3 év, különleges tanulócsoportjából egy nem mindennapi iskola lett, a BNI csoportlátogatásból pedig életforma. Gády-Kayser Lillából a BNI faragott vállalkozót.

„Volt egy fundamentás szerződésem, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni. A cég összehozott egy területi képviselővel, és ő hívott meg az egyik budaörsi BNI csoportba. Akkoriban indult az alternatív tanulócsoportom, és gondoltam, minden segítség kapóra jöhet. Valahogy így kezdődött a BNI-os életem.”

Színes élet = sok segítség

Bár az első hetekben még sokan gondolkodnak a kilépésen a BNI tagsággal járó plusz idő- és energiabefektetés miatt, Gády-Kayser Lilla fejében meg sem fordult hasonló. „Nem is fordulhatott, hiszen az első pillanattól kezdve rengeteg önzetlen segítséget kaptam a csoporttársaktól. Ezért is volt nagy öröm számomra, hogy én is tudtam segíteni. A BNI-ban mindegy, milyen területről jössz, az a fontos, mennyire színesen éled az életed, milyen emberekkel veszed körbe magad. Ha ezek rendben vannak, akkor olyan kapcsolati háló alakul ki körülötted, amellyel bárkinek tudsz segíteni.”

Fókusz a célon

„A BNI a tagoktól az, ami. De emellett egy olyan rendszert is nyújt, ami segít fókuszálni a munkádra, a céljaidra.” Lilla minden héten elmondta a csoportban, hogy miért van itt, mit szeretne elérni. Ez pedig óriási segítségére volt abban, hogy a kis alternatív tanulócsoportból mára egy akkreditált iskola lett.

Számítógépek, táblák, papírok a BNI-ból

„A BNI-ban az a jó, hogy a tagok többféleképpen is tudják segíteni egymást. Ha tábla, írószer, papír, számítógép kellett, azonnal kaptam ajánlatot. Máskor azzal segítettek, hogy a gyerekeket elvittük szinte az összes csoporttagunk vállalkozásához egy-egy nyílt napra. Megint máskor rövid idő alatt sikerült ajánlással egy fantasztikus matematika tanárt találnom, pedig itthon ez hiányszakma.” Lilla azt is elmondta, hogy jelenleg az iskolájába már 3 olyan gyerek is jár, akinek legalább egyik szülője BNI tag. „A BNI egy etikus közeg, ahol sohasem tudod, kitől és milyen segítséget fogsz kapni. Csak egy biztos: a segítség érkezik.” 

Gády-Kayser Lilla vezeti a Tópark alternatív iskolát. Az iskolában itthon még szokatlan módszerekkel tanítják a gyerekeket. A foglalkozások alapja egy demokratikus szabályrend, amelyben a tanárok lemondanak a hatalmukról, cserébe a diákok önirányítást tanulnak. Az iskolában folyó nyitott tanulás nem egyenlő a szabad tanulással. A gyerekeknek bizonyos keretek között van beleszólása abba, milyen ütemben jutnak el a tananyag végére. Az iskola módszertana leginkább a világhírű finn iskolarendszerhez hasonlatos.

Felhasználó: admin
Hasonló bejegyzések