Vállalkozóként saját magad legjobb barátja, de egyben legnagyobb ellensége is vagy. Miért? Megbízol a képességeidben, hatással akarsz lenni a világ dolgaira, ám eközben kételkedsz az értékeidben és halogatással, felesleges költéssel akadályozod meg céljaid elérését. Amna Shamim marketing szakértő, az Entrepreneur.com szerzője összegyűjtött 9 rossz szokást, amelyeket el kell engedned a sikerért.

Tedd a 2017-es évet minden eddiginél sikeresebbé! Mely szokások akadályoznak? Lássuk a listát:

1. Azt gondolod, hogy Neked minden „csak úgy” jár

Igen, valóban különleges és egyedi vagy, ám ez nem jelenti azt, hogy a sikerért nem kell semmit tenned. Ha el akarsz érni valamit, például egy új kliens szerzése, cselekedj!

2. Mindent egyedül akarsz csinálni

Teljesen rendben van, ha segítséget kérsz másoktól. Fel is vehetsz valakit, aki levesz a válladról egy rakás terhet és felelősséget. Széles kapcsolati hálódban biztosan találsz olyan barátokat, vállalkozókat, akik szívesen segítenek neked. Legyen ez azért, mert korábban te is jót tettél velük, vagy csak egyszerűen szeretnék látni a sikered. A vállalkozói lét nem könnyű – ne tedd még nehezebbé, ráadásul feleslegesen.

3. A tökéletességet hajszolod

Mindenki elbukik néha. Egy sikeres ember a mélypontokról is fel tud kelni és továbbmenni. Ha megpróbálsz folyton tökéletes lenni és sosem vétesz hibát, nem is fogod megtanulni, hogyan érj el igazán nagy sikereket.

4. Másokhoz hasonlítod magad

A sikeres emberek inspiráló erővel bírnak. Az ő sikerük egy térkép lehet számodra – ez alapján el tudod kerülni a buktatókat, amely őket akadályozta a csúcsra jutásban. Azonban nem szabad magadat hozzájuk hasonlítani. Ők is kemény munkával jutottak el a sikereikhez, ezért inkább tanulj tőlük, mintsem folyton az után áhítozz, ahol jelen pillanatban vannak. Idővel te is feljuthatsz odáig.

5. Halogatsz

A feladatait között biztosan van olyan is, amit nem szeretsz csinálni. Lehet, hogy nem kenyered a hírlevelek írása, vagy épp a weboldalfrissítés. Nem sokan szeretnek például szerződést írni, de minden lépés fontos. Ne hagyd, hogy a halogatás legyen az oka annak, hogy nem sikerül elérni az áhított céljaid.

6. Felkészületlen vagy

Mindegy, hogy halogatás vagy túlzott önbizalom miatt van, ha nem vagy felkészült, elveszítheted a leendő és meglévő ügyfeleid bizalmát, és rombolhatod a közvéleményt saját magadról. És ha ez a folyamat elkezdődik, nagyon nehéz visszafordítani. Készülj fel minden eshetőségre: legyen B terved, és gondolj a legrosszabb eshetőségre is. Lehet, hogy egyáltalán nem fogod ezeket  astratégiákat használni, ám ha mégis szükséged lesz rájuk, hálás lehetsz magadnak a felkészülésért.

7. Állandóan panaszkodsz

Nemcsak fárasztó, ha állandóan rosszul érzed magad, de el is veszítheted a téged körülvevő embereket, akik egyébként még segíthettek is volna megoldani a problémát. Ha folyton csak panaszkodsz, nem fogod látni a fától az erdőt. Fókuszálj arra, amid van, ne a rossz dolgokra. Ha valami nem működik, állj neki helyrehozni, de csak panaszkodj a cselekvés helyett.

8. Olyan dolgokra költesz, amire nincs szükséged

Valószínűleg nagyon izgalmas lenne minden újdonságot beszerezni, de koncentrálj inkább azoknak a dolgoknak a megvásárlására, amelyek közelebb visznek a céljaidhoz. Lehet, hogy nagyon tetszik az az új laptop, de nem használnád fel sokkal jobban a pénzed, ha ahelyett inkább egy Google Analytics kurzusra jelentkeznél? Vagy félre is tudod tenni a nehezebb napokra – ilyen bármikor jöhet.

9. Úgy érzed, nem állsz készen

Senki nem áll készen teljesen az élet nagy dolgaira – mint például egy vállalkozás indítása, gyermekvállalás és hasonlók. Nem azt mondjuk, hogy ne legyen egy alaptudásod és terved, ám ahogy a programozók is mondják: „Ha meg vagy elégedve a terméked első verziójával, túl későn vezetted be a piacra.” Ne várj a tökéletes pillanatra – inkább vágj bele!

Számos olyan dolog van, amely útvesztő lehet az üzleti világban. Ne engedd ilyen útvesztővé válni azokat a dolgokat, amelyeket egyébként kontrollálni tudnál. Figyelj oda és kerüld el tudatosan a fenti rossz szokásokat a siker érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük