Sok ember ad tanácsot, hogy mi kell ahhoz, hogy jók legyünk a networkingben.

Dr. Ivan Misner készített egy felmérést majdnem 3400 üzletemberrel szerte a világon. Adott nekik egy listát mintegy 20 különböző networkingre illő jellemzővel és arra kérte őket, hogy válasszák ki azt az egy viselkedést, amit látni szeretnének egy jó networkeren. Ezekből összesítette a 7 legnépszerűbb tulajdonságot, amelyek az emberek szerint a legfontosabbak, hogy valaki jó networker legyen.

Jó hallgató:

Ez áll a lista tetején. A networking sikereink nagyban múlnak azon, hogy mennyire vagyunk jó hallgatóság és mennyit tanulunk a hallottakból. Minél gyorsabban megtanuljuk, hogy mit kell tudnunk egymásról, annál gyorsabban születnek értékes kapcsolatok.

Egy jó networkernek 2 füle és 1 szája van, és mindkettőt megfelelően kell használnia. Hallgassuk meg az emberek problémáit és szükségleteit, majd találjuk meg a lehetőséget arra, hogy segíteni tudjunk.

Sok szempontból a networking a különböző pontok kapcsolódásáról szól, de ehhez meg kell hallgatni a másikat, hogy megfelelő kapcsolatokhoz tudjuk őt segíteni.

Pozitív hozzáállás:

Az első dolog, amit az emberek látnak belőlünk az a kisugárzásunk. Ha mindez negatív, az ellenszenvet vált ki az emberekből, ha pozitív, akkor az emberek szívesen kooperálnak és beszélgetnek velünk. A pozitív üzletemberek olyanok, mint a mágnes, az emberek többsége körülöttük akar lenni és hozzá küldi a barátait és a családtagjait is.

Segít másokon/ Együttműködő:

Az embereket nem érdekli, hogy mennyit tudsz addig, amíg nem tudják, hogy téged mennyire érdekelnek. Ha segítesz az embereknek, az mutatja, hogy érdekel. Egy felmérés válaszadó azt mondta, hogy „az emberek olyan személlyel akarnak kapcsolatot építeni, akiknek együttműködő a hozzáállásuk.” Számos módon segíthetünk, egy segítő cikk-kel, vagy adunk nekik egy kapcsolatot valakihez, aki tud segíteni az adott kihívásban. Számos válaszadó megjegyezte, hogy nem akar olyannal kapcsolatot építeni, aki nagyon magának való. Az együttműködésre és a segítségre való hajlandóság elengedhetetlen a bizalom és az erős kapcsolatok kiépítéséhez.

Megbízható:

Az egyik válaszadó a legjobbat mondta, amikor így fogalmazott: „nem számít, mennyire sikeres emberről van szó, ha nem bízom benne, nem akarok vele dolgozni.” Meg kell tudni bízni a felkért partnerben és ugyanúgy megbízhatóságot kell tanúsítani cserébe.

Megközelíthető:

Az egyik válaszadó azt mondta: „az emberek elfelejtik, hogy mit mondtál vagy mit csináltál, viszont arra emlékezni fognak, hogy milyen érzést váltottál ki belőlük.” A hatékony networking a megközelíthetőségnél kezdődik, minden csak ezután jön a listán.

Őszinte/Hiteles:

Segítséget és hallgató füleket tudunk nyújtani, de ha nem érdekel őszintén a másik, ő azt tudni fogja. Az egyik válaszadó azt mondta: „ez az egész a hitelességről szól.” Mindannyian látunk már olyan embereket, akik látszólag jó networkerek, de hiányzik az őszinteség. A megjátszás nem tartható fent.

Utánajáró:

Ha kínálsz egy lehetőséget, vagy egy kis darab információt esetleg egy különleges kapcsolatot és az adott személy nem használja, ne vesztegesd az időd ilyenekre.

 

Gazdálkodj, és ne vadássz! Csak akkor sikerül létrehozni egy erős kapcsolatrendszert, ha az üzleti kapcsolatépítés mindkét félnek előnyös.

Egy fiatalember, aki a Warren Bennis kezei alatt tanult azt mondta: „tudni kell, hogy miben vagyunk jók és azokat a képességeket kell fejlesztenünk. Tudjuk azt is, hogy miben nem vagyunk jók és vegyük magunkat körül olyan emberekkel, akik tusnak ebben segíteni.”

Dr. Ivan Misner mint vezető úgy véli, hogy a kapcsolatépítési képességek nagyon fontosak. Ami talán még ennél is fontosabb, hogy ezeket a képességeket fejleszteni kell és hatékonyan kell tudni használni. Ez az, ami igazán számít.

 

Forrás: https://www.bni.com/the-latest/blog-news/7-ways-to-be-a-better-networker

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük