Elgondolkodtál már azon, hogy mi a közös az olyan nagyvállalatokban, mint a Zappos, a Google vagy a Twitter?

Amiben a termékeiknél is nagyobb a hasonlóság, az a virágzó és sokak által csodált vállalati kultúrájuk. Véleményem szerint a kiváló vállalati légkör ma már nem a „jó, ha van” kategóriába tartozik, hanem elengedhetetlen egy hosszútávon is jól működő, hatékony szervezet létrehozásához, amely vonzza a top tehetségeket. A mai világban a munkakeresők nagy része elsősorban a vállalati kultúrára fókuszál, előbbre sorolva azt olyan klasszikus szempontoknál is, mint például a fizetés vagy a szabadnapok száma.

Tehát, hogyan is lehet létrehozni egy erős és vonzó szervezeti kultúrát?

Olyan kultúrát kell megteremteni, ami igazodik az alapvető értékeinkhez. A kultúrád az, amit teszel és mondasz, ahogy viselkedsz, ahogy másokhoz, a vevőidhez, a közösséged tagjaidhoz viszonyulsz. Lényegében ez a vállalatod „személyisége”.

 Ahhoz, hogy ki tudd alakítani a kultúrád, meg kell határoznod az alapvető értékeid, a küldetésed és a víziód. Amint eldöntöd, hogy miről akarsz ismert lenni, fontos, hogy mindezt kommunikáld, mind a cégen belül, mind a külvilág felé, majd ezen értékek mentén működjön a céged, nap mint nap. Így fokozatosan kialakul az egyedi kultúra.

A kultúráért mindenki felelős. Mint vezető, Te vagy a felelős a hangulat megalapozásáért. Jutalmazd azon alkalmazottakat, akik segítik a fejlődést, és légy őszinte azokkal, akik nem ezt teszik. Hozz létre szokásokat, amelyek elősegítik az együttműködést. Például üdvözöljétek közös ebéddel az újoncokat, tartsatok születésnapi bulikat, havi szinten mindenkit bevonó egyeztetéseket vagy negyedéves stratégiai meetingeket. Fontos megjegyezni, hogy a kultúra nem egy tárgy, nem olyan, mint egy távirányító, amit egy fiókba rakva örökre ott is marad. A kultúrát gondozni kell, és akkor fejlődni fog – éppen úgy, ahogyan a szervezet is.

Csak olyan munkatársat alkalmazz, aki illeszkedik a céges kultúrába. A céges kultúrád emberekből áll. Ha a megfelelő emberekkel dolgozol, a kultúra fejlődni fog. Ezért olyan jelölteket keress, akiknek a személyisége és hozzáállása passzol a céges kultúrához. A felvételi interjúk során ezért tegyél fel olyan kérdéseket, amik szorosan kapcsolódnak a kultúrádhoz és a szervezet alapértékeihez. A BNI® alapértéke például az „Aki ad, az nyer!”®: hiszünk abban, hogy minél többet adunk, annál többet kapunk vissza. Ezért megkérdezhetjük egy jelölttől, hogy mikor segített utoljára egy másik embernek, akár szakmailag, akár személyesen, és hogy ez miért volt számára fontos?

Ebből megtudhatjuk, hogy az adott jelölt hogyan és mennyi idejét, energiáját fekteti mások sikerébe, ami fontos a szervezetünk számára. Itt van néhány tipp, hogy hogyan tudod felkelteni a tehetségek figyelmét.

Tedd láthatóvá a kultúrádat. Függetlenül attól, hogy milyen méretű a szervezet, gondoskodni kell arról, hogy az üzenetünket a világ felé is közvetítsük. Ideális esetben minden részlet ezt sugallja, mint például az iroda kialakítása, az alkalmazottak egymással és ügyfelekkel szembeni viselkedése vagy a marketing eszközök alkalmazása. Mindegyiknek ki kell fejeznie a céges kultúrát.

Ha megkérdezed magadtól, hogy „Tényleg ennyire fontos a vállalati kultúra?” vagy azon gondolkodsz, hogy „Kisvállalatként valóban aggódnom kéne a vállalati kultúra miatt?”, a válasz minden esetben IGEN. Itt az egyedülálló lehetőség, hogy meghatározd az elvárásaid és megfogalmazd, hogy ki akarsz lenni. Ahogyan a BNI® alapítója, Dr. Ivan Misner mondja, „a kultúra megeszi reggelire a stratégiát”. Nem számít a jó stratégia, hisz az emberek úgyis a hosszútávú sikerekre figyelnek. A BNI® talán minden más szervezetnél is jobban kultúra-vezérelt. Immáron 32 éve, a világ 73 országának közel 8000 csoportjában ugyanaz a vezérelv vezet minket, amely szerint „Aki ad, az nyer!”®.

Szerző: Graham Weihmiller

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük