Sokan gondolják, hogy introvertált személyiségként nem való nekik a networking. Vagy, hogy ez csak időpazarlás, hiszen úgysem kifizetődő a rá fordított energia. Olvasd el Molly Borchers történetét, akit a San Diego Journal 2014-ben a top 25, húszas éveit taposó felemelkedő vállalkozó közé sorolt.

„Amikor kijöttem az egyetemről, számtalan céghez beadtam a jelentkezésem állásra pályázva. Végül annál a vállalatnál landoltam, ahol egy ismerősöm dolgozott. Évekkel később szabadúszóként dolgoztam, és a kapcsolati hálóm segített hozzá, hogy ki tudjam fizetni a rezsimet. Amikor San Diegoba költöztem, szintén a kapcsolataimon keresztül szereztem újabb barátokat. Manapság a networking és a kapcsolatok mindennél fontosabb szerepet játszanak, amikor dolgozom.

A céljaim egyike, hogy új emberekkel találkozzak, miközben a korábbi kapcsolataimat is ápolom. Ez egyáltalán nem könnyű. Pezsgő és aktív szociális környezetem ellenére introvertált típus vagyok. Ezen valószínűleg sokan meglepődnének, akik ismernek – de idővel túl kell és lehet jutni a saját gátjainkon. A networking időt, energiát és fókuszt igényel, de hidd el, kifizetődik.”

Az alábbiakban 10 tippet olvashatsz, amelyek segítettek Mollynak könnyebbé és hatékonyabbá tenni a networking folyamatát:

 1. Add magadat!

Néha görcsösen próbálunk kapaszkodni a végcélba (pl. találkozni két minőségi ügyféllel egy eseményen), és emiatt a végén furcsán viselkedünk. Próbáld meg egyszerűen magadat adni, hogy ezt elkerüld! Egyébként is, ha új emberekkel ismerkedsz meg, ők Rád kíváncsiak és nem egy álcára.

2. Adj a megjelenésedre!

Sajnos igaz az, hogy a megjelenés számít. Vedd fel a kedvenc elegáns ruhádat, hogy magabiztosan érezhesd magad. Légy ápolt és figyelj a külsődre: foltos nadrágban, gyűrött ingben nem tudnak komolyan venni, és a tehetséged helyett csakis az ápolatlanságra tudnak majd koncentrálni.

3. Kérdezz!

Az emberek imádnak magukról beszélni! A lehető legkönnyebb módja az ismerkedésnek, ha jól irányzott kérdéseket teszel fel és valóban kíváncsi vagy a válaszokra. Ezen kívül, a kérdésekkel irányíthatod is a beszélgetést a saját előnyödre.

4. Vedd fel a szemkontaktust és mosolyogj!

Habár nagyon egyszerűen hangzik, de rengeteg ember van, aki ezekről elfeledkezik. Ha folyton más irányba nézelődsz, úgy tűnik, mintha valaki más fontosabb személy után kutatnál. Ha elfelejtesz mosolyogni, olyan érzése támadhat beszélgetőpartnerednek, mintha leginkább valahol máshol lennél. Mindig fókuszálj a jelenre.

5. Nyugodtan menj egyedül!

A networking események ijesztőek lehetnek, ezért sokan mankóként magukkal visznek egy ismerőst. Ám ez megakadályozhat abban, hogy olyan nyitottá válj mások felé, mintha egyedül mentél volna. Ha egyedül mész, a lehetőségeid végtelenné válnak az ismerkedésben.

6. Mindig legyen nálad névjegykártya!

A gyereked focimeccsére vagy épp egy baráti találkozóra igyekszel? Ez mind egy-egy újabb networking lehetőség! Sosem tudhatod, kivel fogsz találkozni.

7. Légy Összekötő!

Tégy szívességet, mielőtt kérnél. Kösd össze az ismerőseid, akikről úgy gondolod, hasznos lehet számukra, ha megismerik egymást. Adj át információkat anélkül, hogy bármit várnál cserébe. Ha valamit be tudsz dobni a közösbe, mások is szívesen segíteni fognak neked.

8. Tudd, mikor kell kilépni egy beszélgetésből!

Biztosan már kerültél olyan helyzetbe, hogy egy hosszas beszélgetésben ragadtál, pedig érezted, hogy ez sem neked, sem a másiknak nem hoz semmi hasznot. Ilyenkor próbálj egy természetes szünetet keresni a beszélgetésben (például egy témaváltás, nehezebb esetekben egy nagyobb levegővétel), és udvariasan elköszönni: „Örülök, hogy megismertelek és beszélgettünk. Körbenézek még a teremben, de itt a névjegykártyám.” Ez egy őszinte hozzáállás, amivel nem fogsz udvariatlannak tűnni.

9. Kérdezősködj új kontaktok után!

Kérdezd meg értékes kontaktjaid, hogy ismernek-e hozzájuk hasonló érdeklődési körű embereket. Meglévő ismeretségen keresztül új emberekhez eljutni lényegesen egyszerűbb, mintha egyedül kellene új potenciális ügyfeleket szerezni.

10. Utánkövetés!

Ne azért gyűjtsd be a névjegykártyákat, hogy utána csak porosodjanak a polcon. 24 órán belül érdemes megkeresned az embereket akár LinkedIn-en keresztül, és egy személyes emailben is felvenni velük a kapcsolatot. Küldhetsz neki egy kulcsfontosságú momentumot a beszélgetésetekből, ami további társalgást alapoz meg, vagy egy őt valószínűleg érdeklő cikket. Ha válaszol, hívd el egy kávéra vagy ebédre. Lehet, hogy az egészből csak egy gyors telefonhívás lesz, vagy egy Facebook üzenet, de a cél az, hogy mindenképp végezz utánkövetést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük