9 tévhit a magabiztosságról

Találkoztál már valaha olyan emberrel, legyen szó üzleti vagy magánéleti találkozóról, akiről azt gondoltad, vajon hogy képes ennyire magabiztos maradni? Végül, a találkozó után arra gondoltál: „Ő ilyennek születetett.” vagy „Nyilvánvalóan extrovertált típus. Persze, hogy magabiztos.”

Mindenki szeretne magabiztos lenni, legyen szó munkáról vagy magánéletről. A magabiztosság fogalmát rengeteg tévhit veszi körül, amelyekben ha elkezdesz hinni, azt fogod érezni, hogy a magabiztosság elérhetetlen dolog, vagy egyszerűen csak nem neked való.

Kara Ronin, ausztrál vállalkozó, az Executive Impressions üzleti etikettel, tréningekkel foglalkozó cég alapítója, kilenc ilyen gyakori félreértést vett sorra, hogy egyszer s mindenkorra tisztázza őket. Itt az idő, hogy túllépj ezeken a téveszméken:

Tévhit #1: A magabiztosság veleszületett képesség.

Egyáltalán nem! Senki sem születik öntudatos, karakán személyiséggel. A magabiztosság olyasvalami, ami egész életedben fejlődik, ahogy új helyzetekkel találkozol, vagy új környezetbe kerülsz. Irigykedsz azokra, akik tele vannak önbizalommal? Ők folyamatosan új kihívásokat állítanak maguk elé, feszegetik a határaikat és olyasmiket csinálnak, amikről először úgy gondolják: „Erre sohasem lennék képes.”. Ezt Te is megteheted saját fejlődésedért.

Tévhit #2: A magabiztosságot nem lehet színlelni.

Tévedés. Elég csak a Harvard és a Columbia egyetem professzorait megkérdezni erről. A két egyetem közös tanulmánya egyes testhelyzetek hatását vizsgálta az érzelmekre. Bizonyították, hogy ha önbizalmat sugárzó testhelyzetben ülünk mindössze két percig, növeli a tesztoszteron szintet és csökkenti a kortizol szintet. Ez segít, hogy erősnek és kevésbé stresszesnek érezd magad.

Tévhit #3: A siker hozza az önbizalmat.

Valójában ez pont fordítva működik. Először magabiztosnak kell lenned ahhoz, hogy sikereket érj el. Másképp sosem fogod elhinni, hogy elérheted. A magabiztosságot kezdetben kell megragadnod, s ez majd végigkísér a sikerhez vezető úton. Ahogy egyre közeledsz a céljaidhoz, a határozottság egyre erősebb lesz benned.

Tévhit #4: Csak az extrovertáltak magabiztosak.

Hamis. Extrovertáltnak lenni nem mindig jelenti azt, hogy magabiztos is vagy. Lehetsz te egy bizonytalan extrovertált, mint ahogy egy önbizalommal teli introvertált. A legtöbb ember azért hiszi, hogy extrovertáltság egyenlő a magabiztossággal, mert az extrovertáltak imádnak a figyelem középpontjában lenni. A magabiztosság azonban nem csupán arról szól, hogy Te vagy a legbeszédesebb a szobában. Inkább arról, hogy jól érzed magad a saját bőrödben és boldog vagy azokkal a dolgokkal, amiket eddig elértél az életben.

Tévhit #5: A magabiztos emberek sohasem bizonytalanok.

Nem igaz. A bizonytalanság mindennapjaink része. Mindig, amikor valamilyen ismeretlennel szembesülünk, emberi természetünknél fogva bizonytalannak érezzük magunkat. Csak mert tétovának érzed magad, amikor munkát váltasz, vagy másik városba költözöl, az nem azt jelenti, hogy nem vagy magabiztos. A kulcs az, hogy ennek ellenére előre tudj lépni.

Tévhit #6: A magabiztos emberek mindig magabiztosak.

Természetesen nem! Lehetnek olyan időszakok az életedben, amikor tele vagy önbizalommal és úgy érzed, a világ a lábaid előtt hever. Máskor viszont bizonytalan leszel és kételkedsz magadban. „Amikor utoljára elköltöztem Ausztráliából, hogy új életet kezdjek Franciaországban, hirtelen a határtalan önbizalmam és az „otthon vagyok” érzés bizonytalanságba csapott át. Ráébredtem, hogy az önbizalmam nem lóg ott a fogason az esetek 100 százalékában.” – mondja Kara. Amikor kezded kevésbé magabiztosnak érezni magad, akkor feszegeted igazán a komfortzónád határait.

Tévhit #7: Az önbizalom azt jelenti, szeretsz szerepelni.

Tévedés. Barbra Streisand köztudottan lámpalázas, mégis amikor fellép a színpadra, eleganciát és bájt sugároz, és kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az önbizalom nem azt jelenti, hogy szeretned kell a nyilvános szereplést. Azt jelenti, hogy mindezek ellenére hiszel annyira magadban, hogy felmenj a színpadra. Miért? Mert eleget gyakoroltál ahhoz, hogy magabiztosnak érezd magad.

Tévhit #8: A magabiztos emberek arrogánsak.

Nem igaz. Sugározhatsz teljes önbizalmat mások felé anélkül, hogy arrogánsnak tűnnél. Sokan azt hiszik, dicsekedniük kell, hogy öntudatosnak látsszanak. A való életben, amikor másokat helyezel előtérbe, amikor mások problémáira fókuszálsz, akkor látszol a legmagabiztosabbnak. A magabiztos emberek nem kell, hogy a figyelem középpontjában legyenek. Boldogak és büszkék arra, amit eddig elértek, és nincs szükségük mások megerősítésére.

Tévhit #9: A magabiztosság egyenlő a kockázatvállalással.

Hamis. Nem a kockázat mértéke a lényeg. Fontosabb az, hogy feszegeted-e a saját komfortzónád határait, hogy számodra új dolgokat próbálj ki. Ha csak ritkán szoktál kilépni ebből a biztonsági zónádból, akkor érdemes kis dolgokkal kezdened.

Például a legközelebbi BNI találkozón szóba elegyedni olyan személlyel, akivel még soha nem beszéltél, tökéletes lesz első kihívásnak. Ahogy egyre jobban megbarátkozol a kis változtatásokkal, egyre merészebb dolgokat vállalhatsz be.

Felhasználó: admin
Hasonló bejegyzések